Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
  • 020-5312346
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345
11-03-2019

Kun je op hogere leeftijd nog een hypotheek afsluiten?

Onterecht bestaat het idee dat ouderen geen hypotheek meer af kunnen sluiten. Op een hogere leeftijd is het wel lastiger, maar onmogelijk is het zeker niet.

Bij het ouder worden veranderen ook de woonwensen. Ouderen willen vaak kleiner wonen met het liefst ook nog alle faciliteiten op de begane grond. Op hogere leeftijd een huis financieren is lastig, maar met bijvoorbeeld overwaarde uit de vorige woning in de hand zijn er legio mogelijkheden.

Een huis voor 100 procent financieren gaat vaak niet meer lukken

Een gepensioneerde kan over het algemeen geen huis kopen en deze voor 100 procent financieren met een hypotheek. Het risico voor de geldverstrekker is namelijk te groot in dat geval. Waar dan nog bij komt dat het afsluiten van een toereikende overlijdensrisicoverzekering met een looptijd van tientallen jaren simpelweg niet meer mogelijk is. 

Is het pensioeninkomen toereikend?

Bij het afsluiten van een hypotheek baseert de geldverstrekker zich op het inkomen van dat moment. En vanaf 10 jaren vóór de AOW-leeftijd wordt er ook rekening gehouden met het pensioeninkomen.

Ben je voorlopig nog niet aan pensioen toe, dan gaat de geldverstrekker nog uit van je huidige inkomen. Maar ook dan is het trouwens verstandig om rekening te houden met het pensioeninkomen. Met een laag pensioeninkomen moeten de maandlasten immers ook nog behapbaar zijn.

Een gedeeltelijke financiering ligt minder lastig

Met een overwaarde van bijvoorbeeld 100.000 euro uit een vorige woning op zak is een financiering regelen een stuk eenvoudiger. Heb je in een oude hypotheek nog een aflossingsvrij deel zitten? Deze kun je meenemen naar de nieuwe hypotheek. Tegenwoordig moeten nieuwe hypotheken een maandelijkse aflossing bevatten, maar als er nog een hypotheek is van vóór 2013, is het mogelijk om een deel aflossingsvrij te laten en toch recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Houd rekening met een beperkte duur van de hypotheekrenteaftrek

Als je al tientallen jaren gebruik hebt gemaakt van de hypotheekrenteaftrek, moet je er rekening mee houden dat de fiscale voordelen maximaal 30 jaren gelden. Je houdt in ieder geval recht op aftrek tot 2031.

Rekenen banken hogere hypotheekrentes aan senioren?

Nee, dat doen ze niet. De hypotheekrente kan bijvoorbeeld wel afhankelijk zijn van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van het huis, maar banken straffen huizenkopers niet af op de leeftijd.

Houd rekening met niet te financieren kosten

Met eigen geld achter de hand kun je een deel van de koopsom van de nieuwe woning in één keer afrekenen, maar houd wel rekening met de kosten. Bij het kopen heb je bijvoorbeeld te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Dit gaat uiteraard weer ten koste van het geld dat je kunt gebruiken voor het in één keer betalen van een deel van de koopsom.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens