Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
  • 020-5312346
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345
16-07-2019

Jouw kind wordt 18. Waar moet je op letten?

Vanaf 18 jaar zijn jongeren officieel volwassen. Dit brengt ook kosten en verantwoordelijkheden met zich mee. Wat zijn de financiële gevolgen?

Jongeren die 18 jaar worden mogen zelfstandig autorijden en ze mogen zonder hulp van de ouders/verzorgers contracten afsluiten. Er zijn ook veranderingen die zorgen voor extra kosten of minder inkomsten. Zo vervalt bijvoorbeeld de kinderbijslag, maar daar komt dan weer studiefinanciering voor in de plaats.
Ook de gratis zorgverzekering via de ouders stopt waar dan weer een premiebetalende polis voor in de plaats komt.

Kinderbijslag maakt plaats voor studiefinanciering

In het kwartaal waarin de jongere 18 jaar wordt, krijgen de ouders nog kinderbijslag. Daarna stopt het. Daar voor in de plaats kunnen de jongeren een studiefinanciering aanvragen. Hoeveel geld recht op bestaat is onder andere afhankelijk van het studieniveau. Een MBO’er die thuis woont heeft recht op 83,70 euro per maand. Een HBO’er kan aangewezen zijn op leningen. Eventueel kan recht bestaan op een aanvullende beurs. Houd ook rekening met het lesgeld. Tot 18 jaar betaal je geen lesgeld, maar vanaf het 18e jaar wel.

Een eigen zorgverzekering afsluiten

Jongeren kunnen tot ze 18 jaar zijn meeliften op de zorgverzekering van de ouders. Maar de 1e van de maand volgend op de verjaardag moet de eigen zorgverzekering ingaan. De zorgverzekering kost, afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden, 100 tot 160 euro per maand. Dat is een zeer hoog bedrag voor een 18-jarige met weinig inkomen.
De kosten worden deels gecompenseerd door de zorgtoeslag. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen van de 18-jarige. Met een inkomen tot ruim 20.000 euro bestaat er recht op 99 euro aan zorgtoeslag per maand. De zorgtoeslag volgt overigens niet automatisch, maar moet nog wel worden aangevraagd.

Een autoverzekering op naam afsluiten

Het halen van een rijbewijs wakkert vaak ook de wens om een auto te kopen aan. Het verzekeren op eigen naam gaat lukken vanaf 18 jaar. Houd wel rekening met een hoge premie. Dat komt door het ontbreken van schadevrije jaren en door de jonge leeftijd. Jongeren betalen namelijk veel meer voor de autoverzekering.

Hoe zit het met de overige verzekeringen?

Zolang de 18-jarige thuiswonend is, verandert er niet veel op het gebied van andere verzekeringen. Let wel goed op de uitvaartverzekering. Kinderen zijn tot 18 jaar vaak gratis voor een bepaald bedrag meeverzekerd op de verzekering van de ouders. Na de 18e verjaardag vervalt deze dekking.

Heeft het ook invloed op de hoogte van de kinderalimentatie?

De kinderalimentatie stopt niet omdat een kind 18 jaar wordt. Het loopt namelijk door tot 21 jaar. Als de jongvolwassene financieel zelfstandig is, kan de kinderalimentatie wel stoppen. Dat is het geval als het inkomen voldoende is om zelf te voorzien in het levensonderhoud.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens