Flexibiliteit biedt voordelen voor werkgevers, maar er zijn ook minpunten. De flexibiliteit is een groot voordeel, maar de nadelen moeten de voordelen niet overtreffen.
Een flexwerker is een arbeidskracht zonder een vast contract. Dat lijkt ideaal, omdat je zo als werkgever flexibel bent. Aan het werken met flexwerkers kleven echter ook een aantal nadelen. We zetten er een paar op een rij.
Dezelfde rechten
Door de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) gelden sinds 1 januari 2020 voor flexwerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als werknemers die in dienst zijn van dat bedrijf. Denk hierbij aan vakantiedagen, verlofregelingen, scholingsregelingen, doorbetaling bij ziekte en eventueel een 13e maand.
Ervaren personeel loopt zo de deur weer uit
In welke branche je ook werkt, in de eerste maanden of zelfs jaren wordt er veel geld en tijd geïnvesteerd in nieuwe medewerkers. Bij flexwerkers weet je dat de investering niet voor de lange termijn is. Na twee jaren of eerder zijn ze weer vertrokken en nemen ze de kennis en ervaring weer mee. Aan jou de taak om nieuwe tijdelijke werknemers weer op te leiden tot ze het gewenste niveau bereikt hebben.
Een gebrek aan ervaring gaat ten koste van de kwaliteit en snelheid
Voor bepaalde werkzaamheden kun je mensen in een paar weken inwerken, maar kunnen ze in alle opzichten volwaardig meewerken? Iedereen die werkt leert iedere dag. Werknemers die al jaren bij een bedrijf in dienst zijn kun je op bouwen. Werken met onervaren werknemers kan ten koste gaan van de kwaliteit. Het komt de snelheid ook niet ten goede, want de ervaren werknemers moeten er ook weer tijd in investeren.
Flexibiliteit of loyaliteit
Werknemers moeten zich verbonden voelen met de werkgever. Bij flexwerkers ontbreekt deze verbinding vaak. Op termijn verdwijnen ze toch weer. Er zitten belangrijke verschillen tussen het werk uitvoeren en een stapje extra willen zetten in het belang van het bedrijf.
De vaste medewerkers kunnen te zwaar belast raken
Onderschat de effecten op het vaste personeel ook niet. Af en toe een vraag van een onervaren flexwerker kan het werk van de overige werknemers negatief beïnvloeden. Telkens worden ze uit het werk getrokken, doordat ze weer ondersteuning moeten bieden. Dit kan hun werk negatief beïnvloeden maar ook het werkplezier verpesten.
Flexwerkers zijn naar verhouding duur
Het inhuren van uitzendkrachten en zzp’ers is naar verhouding duur. Het heeft qua kosten ook weer voordelen, maar onder de streep zijn ze gemiddeld duurder, omdat ze een hoog uurloon hebben. Voor de uitzendkrachten moet de uitzendorganisatie er ook nog iets aan verdienen. Zzp’ers moeten met de uren die ze in rekening kunnen brengen genoeg verdienen om maandelijks van rond te komen. Dit zit verwerkt in het uurtarief.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 16-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.