Veel zzp’ers werken vanuit huis. Dat kan ideaal zijn, maar let wel goed op de noodzakelijke verzekeringen. Want de privé-verzekeringen geven hier vaak geen dekking. En dan zou je bij brand bijvoorbeeld onverzekerd zijn.
Een deel van je huis kun je zakelijk in gebruik nemen. Het voordeel is dat je investeringen in dat deel van jouw huis in jouw zakelijke boekhouding kwijt kunt. Dat mag niet zomaar. Het kantoor of de bedrijfsruimte moet een eigen voordeur hebben en moet afsluitbaar zijn van de rest van het huis. Een zolderkamertje gaat dus niet lukken. Ook moet het een eigen sanitair gedeelte hebben. Daarnaast is het aan te raden om je verzekeringen ook even door te nemen.
Zakelijke bezittingen zijn niet meeverzekerd
Voor verzekeraars is er een duidelijke scheiding tussen privé bezittingen en zakelijke bezittingen. Bij ondernemingen met een bv als bedrijfsvorm is de splitsing helder. Voor bijvoorbeeld zzp’ers is deze splitsing vaak niet duidelijk. Je gebruikt bijvoorbeeld de privé computer voor het voeren van de zakelijke administratie. Het is voor de verzekering en voor de Belastingdienst belangrijk om dit onderscheid te maken. De inventaris van jouw onderneming niet verzekerd op de inboedelverzekering. Bijvoorbeeld een laptop en een bureau vallen onder de noemer inventaris. Bij schade kan het niet verzekerd zijn van de inventaris voor nare gevolgen zorgen.
Hoe verzeker je het kantoor aan huis?
Veel mensen hebben al een opstal- en inboedelverzekering. Besluit je een deel van jouw huis om te toveren tot zakelijke werkplek? Dan is verstandig om de opstalverzekeraar op de hoogte te stellen van het zakelijke deel van jouw huis. Het is aan de verzekeraar om aan te geven wat de gevolgen zijn voor de verzekering. De verzekeraar kan aangeven dat het zakelijke deel niet meeverzekerd is. Een andere optie is het aanpassen van de verzekering en het zakelijke deel hierop aantekenen. Overleg het in ieder geval met je tussenpersoon.
Sta ook stil bij de andere risico’s
De risico’s voor jouw kantoor aan huis zijn natuurlijk maar een onderdeel van het geheel. Denk ook om de aansprakelijkheidsverzekering. En wat dacht je van arbeidsongeschiktheid of overlijden? Laten we samen even gaan stil staan bij de mogelijke doomscenario’s. En dan bepalen welke risico's te groot zijn om zelf te dragen. Wij zoeken daar dan voor je de best passende verzekeringsoplossingen bij.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 18-10-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.