Het hebben van schadevrije jaren is goud waard voor de autoverzekering. Bij schade raak je schadevrije jaren kwijt, maar niet bij alle schades.
Bij de autoverzekering geldt het principe ‘de vervuiler betaalt’. Met andere woorden, wie schade claimt op de autoverzekering betaalt een hogere premie. Door het schadevrij rijden bouw je juist een hogere korting op de autoverzekering op. Niet alle schades zorgen ervoor dat je een hogere premie voor de autoverzekering gaat betalen.
Wie is aansprakelijk voor de schade?
Belangrijk bij een schade is de aansprakelijkheid. Diegene die de schade veroorzaakt, moet de gevolgen dragen. Bij een schade door jou aangericht aan een ander door een aanrijding, draagt de verzekeraar de schade van de tegenpartij. Met de juiste autoverzekering (WA + casco) krijg je ook de schade aan jouw auto uitgekeerd. De schades gaan ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Is de tegenpartij verantwoordelijk? Dan draagt de verzekeraar van de tegenpartij de schadelasten. Door deze schade wordt jouw autoverzekering niet duurder.
Bepaalde schades gaan niet ten laste van jouw schadevrije jaren
Sommige schades keert de verzekeraar uit, maar worden jou niet aangerekend. Door het claimen van deze schades gaat jouw premie niet stijgen in het nieuwe verzekeringsjaar. Voorbeelden van schades die niet ten laste van jouw schadevrije jaren gaan zijn:
- Stormschade
- Hagelschade
- Diefstal van de auto of inbraak
- Ruitbreuk
- Schade door brand
Verlies van schadevrije jaren zorgt niet altijd voor een hogere premie
Door het opbouwen van schadevrije jaren bouw je een korting op. De maximale korting bedraagt vaak 75 tot 85 procent. Dit heb je bijvoorbeeld bereikt met tien schadevrije jaren. Met vijftien jaren krijg je geen extra korting, maar je bouwt wel een extra zekerheid op. Bij schade verlies je namelijk vijf schadevrije jaren. Met vijftien opgebouwde jaren verlies je dus geen korting door een schuldschade. Je blijft immers op tien jaren, dus houd je de maximale korting.
Wat als de schade is ontstaan bij het uitlenen?
Je mag iemand anders (met een geldig rijbewijs) laten rijden in jouw auto. Als de lener schade veroorzaakt met de auto, wordt de schade geclaimd op de autoverzekering. Als het een schade is die ten laste gaat van de schadevrije jaren, is dit het probleem van de eigenaar van de auto. De lener kan hier geen andere verzekering, zoals de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, voor inschakelen. Je kunt hier vooraf wel goede afspraken over maken met de lener van de auto.
De autoverzekering wordt dus niet altijd duurder na een schade, maar het is in jouw belang om autoschade te voorkomen.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 03-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.