Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
  • 020-5312346
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Aflossingsvrije hypotheek - Een probleem voor nabestaanden?

Na het overlijden wordt een aflossingsvrije hypotheek een probleem voor de kinderen. Hoe belast je ze niet?

Een aflossingsvrije hypotheek op het huis is niet altijd problematisch, maar kunnen de kinderen de schuld na jouw overlijden dragen? Of toch maar aflossen?

De aflossingsvrije hypotheek was in het verleden populair door de lage maandlasten. Je lost niet af, dus de maandlasten over dit deel van de hypotheek zijn laag. Ook de aflossingsvrije hypotheek moet een keer afbetaald worden, maar dat kan ook pas na verkoop van het huis. Bij overlijden van de huiseigenaren wordt de aflossingsvrije hypotheek het probleem voor de kinderen. Is de aflossingsvrije hypotheek ook nog betaalbaar voor de kinderen?

Hoe hoog is de aflossingsvrije hypotheek?

Op een huis met een verkoopwaarde van 300.000 euro hoeft een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro niet te zorgen voor financiële problemen bij de kinderen. Het huis kan namelijk verkocht worden met een flinke overwaarde. Als het huis een veel lagere waarde heeft, kan de aflossingsvrije hypotheek voor de kinderen wel een groot probleem vormen. Houd hier ook rekening mee in de overweging wat je met de aflossingsvrije hypotheek doet. In de toekomst kan de hypotheekrente sterk stijgen, dan kan een naar verhouding kleine hypotheekschuld toch zorgen voor hoge maandlasten.

Alsnog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Het probleem kun je deels ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering. Bij jouw overlijden kunnen de kinderen de uitkering gebruiken voor het betalen van de kosten en de hypotheeklasten. Met de uitkering hebben ze ook financieel de ruimte om het huis in alle rust te verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd de oplossing. De verzekering keert namelijk alleen maar uit bij overlijden voor de einddatum. Overlijdensrisicoverzekeringen kennen vaak een maximale eindleeftijd van 75 of 80 jaar. Bij het in leven zijn op de einddatum van de verzekering vervalt de verzekering zonder een uitkering.

Zorg in ieder geval voor een financiële buffer

Een erfenis die volledig bestaat uit een eigen woning kan voor problemen zorgen. Ook als er overwaarde in het huis zit moeten de nabestaanden wel in staat zijn om de woonlasten op te vangen tot het huis verkocht is. Over de overwaarde van het huis is waarschijnlijk ook nog erfbelasting verschuldigd. De Belastingdienst geeft nabestaanden tot acht maanden na het overlijden de tijd om de aangifte erfbelasting in te dienen. Daarna duurt het nog wel een paar maanden tot de aanslag van de Belastingdienst ook binnen is.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.