Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@driessenrappange.nl
  • 020-5312346
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Afgedragen btw terugvorderen - Hoe doe je dat?

Je hebt waarschijnlijk al btw betaald over oninbare vorderingen. Hoe kun je deze btw terugvorderen?

Je stuurt een factuur en je gaat er vanuit dat de betaling volgt binnen 30 dagen, maar wat als deze niet komt?

Op het moment van factureren van een opdrachtgever factureer je het bedrag ook al in de administratie. Bij de btw-aangifte wordt het in rekening gebrachte bedrag ook al meegenomen. Als later blijkt dat de betaling niet volgt, is dat behoorlijk frustrerend. Het geeft jou ook veel extra werk in een poging om het bedrag alsnog te incasseren. Tot overmaat van ramp moet je het btw-bedrag mogelijk ook al voorschieten.

Hoe ga je achter jouw geld aan?

Een betaling missen kan iedereen overkomen. Als betaling uitblijft na het verlopen van de betalingstermijn, is het tijd om een herinnering te sturen. Volgt de betaling nog steeds niet binnen de gestelde termijn? Mogelijk is het nu verstandig om even te bellen om de situatie te bespreken. Na een telefoontje volgt de betaling vaak wel. Mocht dit niet baten, dan stuur je een tweede herinnering. Daarna kun je nog een keer een strenge aanmaning sturen waarin je dreigt met een deurwaarder. Een deurwaarder sturen kan de relatie verzieken, maar in het uiterste geval kies je natuurlijk wel voor jezelf.

De vordering is oninbaar – Wanneer krijg je de btw terug?

Tot 1 januari 2017 was het terugvorderen van de btw een lastige klus. Je moest namelijk aannemelijk maken dat de betaling echt niet meer zou volgen. Als de debiteur failliet was verklaard ging het terugvorderen wel lukken, maar in andere gevallen was het moeilijk. Sinds 1 januari 2017 is het iets eenvoudiger. In het geval de debiteur binnen een jaar niet heeft betaald, kun je de btw terugvorderen. Je kunt het eerder terugkrijgen, maar dan moet je het wel weer aantonen. De debiteur is bijvoorbeeld failliet verklaard.

Hoe vorder je de btw terug?

Het terugvorderen kan in de eerstvolgende btw-aangifte verwerkt worden. Het gaat hierbij om de termijn waarin de oninbaarheid is ontstaan. Het bedrag moet als een negatieve omzet geboekt worden. Dit doe je bij de vragen 1a of 1b in de btw-aangifte. Op deze manier wordt de btw verrekend met de heffing die je verschuldigd bent.

Wat als de betaling alsnog binnenkomt?

Het kan gebeuren dat onverwachts toch nog de betaling volgt. In dat geval kun je de omzet en het btw bedrag weer inboeken in de eerstvolgende aangifte.

Geef debiteuren wel de ruimte om een keer een foutje te maken. Een factuur kun je eenvoudig over het hoofd zien en in een uiterste geval een herinnering ook nog. Maar houd je rug wel recht. Een niet betalende opdrachtgever belooft namelijk ook niet veel goeds voor de toekomst.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-04-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.