Over het opbouwen van een goed pensioen wordt vaak lichtzinnig gedacht. De uitspraak ‘mijn bedrijf is mijn pensioen’ is niet de juiste manier van denken.
Op jonge leeftijd ben je nog niet met jouw pensioen bezig. Dat is logisch, maar door op jonge leeftijd al te beginnen met het opbouwen van een kapitaal, wordt een goed pensioen eenvoudiger haalbaar. Een groot misverstand is dat de onderneming jouw pensioen is. Misschien kun je per de pensioendatum de onderneming goed verkopen, maar laat je oudedag hier niet van afhangen.
Houd privé en zakelijk gescheiden
Ondernemers hebben als grootste prioriteit om van de onderneming een succes te maken en te houden. Om te groeien moet je blijven investeren, maar vergeet vooral jezelf niet. Je bent zelf de beste investering. De zakelijke bezittingen zijn kwetsbaar. Als het slechter gaat met de onderneming kun je de bezittingen weer kwijtraken. Door gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden kun je fiscaal vriendelijk geld opzij zetten voor later. Mocht de onderneming toch omvallen, dan heb je in ieder geval een deel veilig gesteld. Besef goed dat ook een succesvolle onderneming failliet kan gaan.
Hoe kun je een aanvullend pensioen opbouwen?
De meeste ondernemers zitten niet in een pensioenregeling, dus moeten ze zelf actie ondernemen. Je kunt samen met jouw adviseur de mogelijkheden doornemen. Je kunt bijvoorbeeld een pensioenverzekering afsluiten, maar je kunt ook kiezen voor het opbouwen van een kapitaal in een lijfrenteverzekering of via banksparen. De verstandigste keuze is afhankelijk van persoonlijke factoren en de doelen voor de toekomst. Ook wat je in het verleden al aan pensioen hebt opgebouwd telt hierin mee.
Vertrouw niet op een spaarvermogen
Zelf een vermogen opbouwen door te sparen of te beleggen is ook een optie. Het nadeel hiervan is dat je jaarlijks moet afrekenen over het vermogen en je maakt niet optimaal gebruik van de fiscale voordelen. Over vermogen boven de 57.000 euro betaal je vermogensrendementsheffing en dit reken je jaarlijks af met de Belastingdienst.
Als je jaarlijks bijvoorbeeld een lijfrentestorting doet, kun je onder voorwaarden de inleg in mindering brengen op je inkomen. Na jouw pensionering betaal je weer belasting, maar waarschijnlijk is de belastingheffing lager dan het voordeel bij het storten.
Denk ook aan het risico van het overlijden
Hoe draait de onderneming verder na jouw overlijden? Je mist ook een goede nabestaandenvoorziening als je niet in een pensioenregeling zit. Met een overlijdensrisicoverzekering is dit gat op te vullen. Wij helpen graag bij het bepalen van de hoogte van het verzekerde bedrag. De uitkering moet namelijk worden afgestemd op het risico.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 09-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.