Er bestaat vaak verwarring over de verschillen tussen de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en de beroepsaansprakelijkheid. Het doel is vergelijkbaar, maar er zijn verschillen.
Het zijn verzekeringen met veel te lange namen, daarom wordt vaak de afkorting gebruikt. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wordt ook wel AVB genoemd. De beroepsaansprakelijkheid wordt afgekort tot BAV. Deze verzekeringen worden vaak door elkaar gehaald. De ongelukkig gekozen afkortingen dragen hier ook nog aan bij.
Waarom kan een bedrijf niet zonder een AVB?
Eigenlijk is de AVB voor vrijwel alle ondernemers noodzakelijk. De verzekering biedt namelijk dekking tegen materiële schade en letselschade veroorzaakt door de ondernemer zelf of door een van de werknemers van het bedrijf. Een werknemer van een dakbedekkingsbedrijf heeft bij het vastbranden van dakleer per ongeluk de onderliggende constructie in brand gestoken. Blussen lukt niet, dus gaat het huis deels in vlammen op. Typisch een schade voor de AVB.
Wanneer sluit je een BAV af?
Bij de BAV gaat het specifiek om vermogensschade door uitoefening van een beroep. Een architect maakt een bouwtekening voor een nieuw te bouwen bedrijfspand. Door een foutieve berekening moet vervolgens een deel van het pand weer afgebroken worden, omdat de constructie niet stevig genoeg is. Dit is een vermogensschade, dus kan het architectenbureau de schade claimen op de verzekeraar waar de BAV loopt.
Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn maatwerk
Het aansprakelijkheidsrecht is complex. Het gaat vaak om grote belangen en complexe juridische vraagstukken. Daarom zijn er ook speciale aansprakelijkheidsverzekeringen specifiek gericht op bepaalde beroepsgroepen. Het is geen verzekering die je zo even op het internet afsluit. Voor het kiezen van de juiste verzekering heb je inhoudelijke kennis van zaken nodig. De meeste verzekeraars hebben wel goed op risicogroepen afgestemde standaardverzekeringen. Niet alle ondernemingen passen hierin.
Waarom kun je echt niet zonder een AVB of BAV?
Dit is een verzekering waar je in het bestaan van jouw bedrijf misschien één of twee keer een beroep op gaat doen. Echt tot een grote claim gaat het waarschijnlijk zelfs niet komen. Maar dat is natuurlijk ook het principe van verzekeren. Je gaat ook een bedrijfspand verzekeren tegen brand, terwijl de kans op een grote brand klein is. Bepaalde risico’s zijn te groot om zelf te dragen. Dat is bij het verzekeren van aansprakelijkheid ook het geval.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 13-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.